New York.

Jahopp, då skall jag tydligen skriva något om New York eftersom jag var där för en vecka sedan. Jag finner det svårt att skriva om min upplevlse där utan att det blir Sex and the City av det hela. Så vad skall jag skriva om? Jag har inte en aning men jag gör ett försök.

Mitt mål med den här resan var att shoppa och att fira min kära mor som fyllde 60. Vad jag däremot upptäckte när jag kom dit var att New York är stort, riktigt stort och att det finns mycket av allt. Det gällde att veta till vilken butik man skulle gå för att hitta vad man ville ha, att gå och fönstershoppa för att se om man hittar något kul funkar inte, man hinner bli galen. Ett tips ifrån mig är att googla affärer och skriv ned adresserna innan ni åker till New York så underlättar det en hel del. Den bästa shoppingen finns på den södra delen av Manhattan.


Den butikskedja som jag gillade mycket heter Journeys och ligger på broadway. Den kedjan säljer nörd/pop/barn-kläder som jag gillar. Urban outfitters är ju kul också. En butik som är som JC men som har ett utbud av tröjor med tevespelstryck är UT. Billiga jeans finns på Levi's store vid Time's square.

Mat då? Det finns det. Södra Manhattan är bäst, tycker jag. Lätt att hitta resturanger. Gillar du skalldjur är The Pearl att rekommendera, ganska dyrt dock. Gillar du jordnötssmörsmilkshakes så är Bare Burgers mycket bra. De har annat också samt att utestället ligger i ett lugnt område.

Annars så är staden trevlig, mycket folk och ljud hela tiden. USA kan mycket men de kan uppenbarligen inte bygga tysta AC-maskiner...Det finns många museum, MET är stort och trevligt. Ta reda vart du skall gå inne i muséet annars kommer du tappa bort dig och bli galen. Lite som när man shoppar.
Just ja! Ta taxi, billigt och enkelt s slipper du åka med en tunnelbana som hör hemma i forna Sovjets utkanter.

Det var nog allt jag orkar skriva.

/Johan

Quicksilver och Gridlinked.

Quicksilver

Det är mycket Neal Stephenson nu, men han är en ju en bra författare. För många eoner sedan köpte jag hans bokserie The Baroque Cycle, men det är inte föränn nu som jag har fått för mig att läsa ut böckerna. Jag fattar inte varför jag började läsa den tidigare. Första boken heter Quicksilver och utspelar sig i Nordamerika och Europa under andra halvan av 1600-talet och början av 1700-talet.

Vi får följa akademikern Daniel Waterhouse om hans uppväxt i England och hur han lär känna Isaac Newton samt andra vetenskapsmän. Samtidigt får vi också följa Daniel när han är äldre och bosatt i Nordamerika där han precis har grundat MIT men blir kallad tillbaka till London och måste bege sig ut på en piratfyld resa över Atlanten.

Inte helt olikt Cryptonomicon innehåller boken en hel del vetenskapliga termer, framförallt mattematik (Oh yeah, I went there!) vilket är ganska förvirrande till och från. Vill man veta mer om de naturvetenskapliga tankarna under 1600-talet i Europa så är den här boken mycket bra. Det märks att Neal Stephenson har läst en massa historia men ibland tycker jag nog att han blir lite väl pratig och verkar tycka om att trycka in namn på kändisar bara för att de var, och är, kända: "Kolla, det fanns en kille som hette Spinoza och var duktig på att slipa glaslinser. Han måste jag nämna."

Mycket bra bok. Rekommenderas starkt. Just nu håller jag på att läsa den andra boken The king of the vagabonds.

Gridlinked

Ibland vill jag läsa böcker där jag inte behöver tänka. Då vänder jag mig ofta till Warhammervärlden men av någon anledning ville jag bryta mina läsvanor. Det skulle jag inte gjort. Neal Asher har tur som har lyckats hyra in en mycket duktig tecknare till sina omslag, för jag tror att väldigt få köper hans böcker för innehållet.

Gridlinked är en bok där man får följa en douche som heter Cormac. Han skall tydligen vara en sorts specialagent som arbetar för mänskligheten. Han får i uppdrag att reda ut varför en stad exploderade och alla invånare dog. Innan allt detta händer sågar han huvudet av en kvinna och får på grund av detta hennes bror efter sig som vill hämnas. Just det, Cormac har en mycket gay cyberkaststjärna som han tycker om att döda med.

Förutom att huvudpersonen är den mest osympatiska jag har följt på länge, Asher i boken The innocent mage ligger i Cormacs liga på huvudpersoner som jag avskyr, så är boken till bredden fylld med påhittade sci-fitermer vilket gör att den är sanlöst svår att följa.

Det bra med boken är omslaget, och omslagen på hans andra böcker, samt världen han målar upp, trots alla termer, ord, prylar, förkortningar. Jag vill veta mer om världen och inte om en osympatisk douchebag vid namn Cormac.

Det finns en massa annat jag kan skriva om Gridlinked men jag orkar inte.

/Johan

Cryptonomicon

Cryptonomicon är en bok skriven av en nörd, för nördar. Helst skall man vara en nörd som kan Mattematik på en nivå där man förstår primtal och annat konstigt, vilket jag inte gör. Jag vet inte riktigt var jag skall placera den här boken. Är den Sci-fi eller en historisk roman? Boken utspelar sig dels under andra världskriget och dels runt år 2000.

Boken har många huvudpersoner med de som framförallt får mycket spelrun är Lawrence Pritchard Waterhouse som under kriget jobbar för Storbrittaniens kryptologiavdelning och hjälper därmed till att knäcka tyskarnas Enigmamaskin. Under denna period umgås han även med Alan Turing som utvecklade Turingmaskingen vilken kan ses som en mycket tidig version av en dator. Den andra karaktären som får stor del i boken är Randy Waterhouse, barn barn till L.P. Waterhouse. Han är ett datageni och vill starta en verksamhet i Kinakuta för pengatransaktioner och kryptera dessa.

Utöver dessa karaktärer får vi följa marinsoldater, japanska soldater, och deras släktningar från andra världskriget fram tills millienieskiftet.

Neal Stephenson skriver mycket komplicerade böcker. Han skriver även väldigt detaljerade böcker där alla tekniska aspekter beskrivs in i minsta detalj. Som tur är skriver han också väldigt bra. Han lyckas binda ihop de många karaktrerna på ett bra sätt och som läsare vill jag följa varje till slutet av boken. Boken har många gripande kapitell som är både väldigt roliga och andra mycket sorgliga. Ett kapitell jag kommer ihåg utspelar sig i stilla havet och den japanska soldaten Goto Dengo (osäker på stavningen) hamnar i vattned efter att militärkonvojen han färdades med attackeras av amerikanska skepp och plan.

De många tekniska detaljerna, vilket är ibland ganska jobbiga, men de går att hoppa över. Neal Stephenson är uppenbarligen väldigt fashinerad av internet, datorer och hackare då hans tidigare böcker, och senare i princip alltid har dessa i centrum.

Cryptonomicon är en mycket bra bok som man skall läsa om man orkar ta sig igenom de alla matematiska formler som finns. Boken är också jäkligt lång så ha gott om tid. Jag lyssnade igenom den som ljudbok och den klockade in på cirka 45 timmar.

Vet du fortfarande inte riktigt vad boken handlar om? Vad bra, för det vet inte jag heller. När du har läst, eller lyssnat på, den sista sida kommer den här boken finnas kvar hos dig, och gnaga tills du börjar fundera på vad allt egentligen betyder.

/Johan

Prometheus

Prometheus är en science fiction film av den gamla skolan. Går man och ser den här filmen och förväntar sig en Aliens eller en annan actionladdad filmtitel kommer man inte gilla den här filmen. Innan man ser den skall man ta på sig analysglasögonen. Filmen går nämligen i samma bana som Stanley Kubricks film 2001: A space Oddysey. Tempot är lågt och det händer inte så mycket förutom några actionscener här och där. De visuella effekterna är mycket bra och passar helt klart. Synd bara att H.R. Giger inte kunde lagt sig i.


Prometheus handlar om hur två arkeologer har funnit bevis för att människan skapades av en utomjordisk ras för många tusen år sedan. De kan även spåra den här rasen till en måne som ligger långt bort i ett annat planetsystem. De lyckas samla ihop ett antal personer samt ett skepp med hjälp av företaget Weyland Yutani. Väl på den här planeten hoppas de finna svar om varför människan finns till och varför vi skapades. Inte helt oväntat stöter de på problem.

Noomi Rapace gör en bra rollprestation men den som får bucklan för bästa skådespeleri är Guy Pearce då han gör ett fenomenalt jobb med att karaktärisera androiden Peter Weyland. Jag gillade framför allt besättningens förhållande mot Peter Weyland, människan skapade androiderna, och deras syn på sina egna skapare. Hur de ser ned på vad de själva har skapat men är oförstående för de frågor som kommer upp under filmen om deras egen existens.

Mitt enda klagomål på filmen är att de flesta av karaktärerna är ganska stela och ganska osympatiska. Man får intrycket av att många blev tvingade till att vara där när de nu egentligen är anställda.

Vad jag gillar med science fiction, och varför jag läser så mycket av den genren, är för att jag inte alltid fr svar på allt. Efter att jag har läst en bok eller sett en film finns det fortfarande lösa trådar kvar och kanske fler frågor än svar. Det får mig att fundera och gå och fundera vidare om vad jag läste eller såg. Att vrida och vända på fakta är kul. Prometheus ger definitivt fler frågor än svar.

Den här filmen är inte för alla. Gå och se den men tro inte att det är en ny Aliens-film med Hicks och Hudson som säger oneliners. Jag älskade den och detta komma bli ett definitivt köp när den kommer på blu-ray. Det enda jag hoppas på är att det inte kommer en uppföljare.

/Johan

RSS 2.0