The Last of us.

The Last of us.
 
 
 
Då har jag spelat igenom det där spelet som alla spelkritiker har höjt till skyarna som denna generations bästa spel, och jag är nästan beredd att hålla med dem. Nästan. Spelet är ett tredje persons-actionspel som utspelar sig i en "efter katastrofen" framtid. En hemskt svampinfektion har dödat eller gjort om större delen av jordens befolkning  till aggresiva zombieliknande varselser. Resten av människorna försöker överleva på lite olika sätt. Bla bla bla. Själva överliggande temat är inte särskilt annorlunda från något annat zombiespel. Men det är lite kul med svampar istället för zombies.
 
Nåja. Spelet handlar om Joel och Ellie som måste bege sig på en resa genom USA för att nå ett labratorium där det förmodade botemedlet mot svampinfektionen skall utvecklas med hjälp av Ellies blod, då hon är immun mot infektionen. Vad det här spelet gör rätt och vad det vinner på är karaktärerna och hur levande de gör spelet och handlingen. Spelskaparna har lyckats med bedriften att sätta Ellie och Joel i centrum och inte zombiesarna (är det ett ord?). Miljöerna är underbara, musiken och röstskådespeleriet är perfekt. Ellie är en karaktär som jag tycker är helt underbar, samtidigt som Joel faller in i den klassiska tysta starke mannen-klichén.
 
Allt är väldigt personligt och närgånget. Våldet är brutalt utan att det blir splatter. Som spelare så vill man verkligen att det skall gå bra för Joel och Ellie. Under actionsekvenserna finns det ofta ett alternativ att smyga sig fram och vara listig istället för att gå guns blazing.
 
Nackdelar med spelet finns, men de är få. Multiplayer känns lite ditsatt. Enligt mig kunde de skippat det. Ofta kan man räkna ut när det skall bli action då miljöerna är fulla med midjehöga skydd att gömma sig bakom. Storyn överlag är kanske lite väl typisk för efter apokalypsenspel, men det räddas av spänningen och karaktärerna.
 
Om du har ett Playstation 3 och gillar spel som har en mogen handling där karaktärerna i centrum så skall du köpa detta spel. Även om du bara spelar igenom det en gång så är det ett spel som kommer vara ett av det där som stannar med dig.
 
/Johan

RSS 2.0