Agent to the stars

Hur skulle människans första kontakt med utomjordingar se ut? Skulle jorden bli invaderad av elakingar eller skulle vi helt enkelt hitta någon bakterie på en planet. Eller kanske något annat? Enligt John Scalzi så kommer en utomjording att ta kontakt med en filmagent i Hollywood för att förbereda mänskligheten för att utomjordingar i form av slumklumpar har kommit på besök.
 
Agent to the stars handlar om hur jorden har besökts av utomjordingar. Faktum är att de har funnits nära jorden under en mycket lång tid men de har nu insett att de måste ned och besöka stället för att lära sig om människorna. Till sin hjälp tar de filmagenten Thomas Stein. Utomjordingarna är också otroligt fula och luktar illa så han skall hjälpa dem att förbereda människorna inför den kommanda upptäckten.
 
Boken är skriven i en mycket humoristisk anda och är fylld med referenser till popkulturen och andra kända ting som varje läsare bör veta. Språket är lagom enkelt och karaktärerna är lagom enkla. Det här är en bok som egentligen inte är så djup om man ser till hur karaktärerna utvecklas eller hur handlingen spelar ut sig.
 
Vad boken däremot vinner en hel del på är att den är en sci-fibok som faller inom kategorin som faktiskt har något av en poäng eller bakomliggande mening. Vad John Scalzi försöker klura lite på är vad som gör en människa och vad mänsklighet är. Han gör det klassiska knepet att skriva in utomjordingarna i "fula men smartare och mer visa än människorna-facket", vilket såklart gör att han kan bortom det fysiska utseendet för att kunna definiera vad en människa är.
 
Nu skulle jag kunna skriva mer om boken, men det orkar jag inte. Agent to the stars är en bra bok. Lättläst och rolig. Jag fnittrade till lite då och då när jag läste, vilket är ett bra tecken.
 
/Johan

The legend of the galaxy trucker

Legend of Grimrock.
 
Fyra personer har blivit straffade för ett hemskt brott. Straffet är att bli instängda i den hemska och urgamla fängelsehålan Grimrock. Med desperation i stegen är det ditt uppdrag att leda dig själv och dina kamrater ut från fängelset. Vägen ut kantas av monster, fällor, pussel och annat smått och gott.
 
Legend of Grimrock är en hyllning till de första dungeon bashing rollspelen (säääääärskrivning) som kom ut till Amiga i början på 90-talet, typ Eye of the Beholder. 
 
Jag gillade Legend of Grimrock. Grafiken är bra, spelkänslan är utmärkt och den där "old school feelingen" infinner sig snabbt. När du startar spelet får du skapa en grupp med fyra äventyrare, du kan välja mellan tre klasser och fyra raser. Alla har speciella färdigheter och är bra på olika saker. Detta ger spelet mer återspelbarhet och mer djup, även fast vissa kombinationer är bättre än andra, såklart.
 
När väl spelet sätter igång så får du vara beredd på att Legend of Grimrock är svårt, ibland lite elakt till och med. Många pussel är himla kluriga och korridorerna är fyllda med dödliga fällor. Handlingen är inget att hänga upp i granen direkt men Legend of Grimrock spelar man för att upptäcka saker, få loot och överleva.
 
Galaxy Truckers.
 
Visst har du alltid vilja vara en lastbilschaffis? Tänk dig att sitta högt upp i en lastbil och bara glida fram över autoban med lasten fylld till brädden med...saker. Behåll den tanken och tänk dig nu att du fraktar saker i rymden samtidigt som dina vänner försöker komma fram snabbare än dig och att du gör detta samtidigt som du blir attackerad av rymdpirater och annat elakt!
 
Galaxy truckers är en jäkligt roligt och lättspelat brädspel som går ut på att bygga sitt eget rymbskepp och sedan tävla med sina kamrater och hitta last ute i rymden. Lasten växlas sedan in mot krediter och den som har flest krediter vinner.
 
Ett himla kul spel som jag skall köpa expansionerna till och spela mer!
 
/Johan

Caliban's War

Uppföljaren till den underbara Leviathan Wakes, Caliban's War är sjukt bra. Den fortsätter handlingen från den förra boken och vi får följa samma karaktärer och några nya. 
 
Holden leder sina kamrater genom ett solsystem som är uppdelat mellan olika fraktioner som inte har de bästa politiska relationerna och den minsta gnista kan starta ett krig. Skotten är nära att flyga när en måne blir attackerad av en okänd varelse och de olika fraktionerna är inte sena att skylla på varandra. Mitt i allt detta måste Holden rädda en flicka som har blivit kidnappad. På något sätt är hon ihopkopplad med den okända varelsen.
 
 
Caliban's War är en tjock bok, men den går snabbt att läsa igenom. Handlingen är snabb, tät och uppbyggd lite som Joe Abercrombies böcker med många cliff hangers vilket gör att man som läsare liksom inte vill lägga infrån sig boken. Karaktärerna kan jag tycka är lite platta förutom Holden och de nya som introduceras. De andra som överlevde från Leviathan Wakes utvecklas inte nämnvärt vilket gör dem ganska tråkiga ibland, men det är på det stora hela en mindre kritik i en annars lysande bok.
 
Jag tror jag skrev det här i mitt inlägg om Leviathan Wakes, men det som jag gillar mest är världsbilden. Det är ett universum då mänskligheten har börjat kolonisera och bygga ut samt leta resurser på månar och planeter. Allt är i något sorts startläge. Inom en snar framtid har det möjligheten att bli mer och större. 
 
Om du gillar sci-fi som är lättläst och som inte kräver att man har läst universitetskurser inom humaniora för att förstå så är Caliban's War boken för dig. Har du inte läst Leviathan Wakes så läs den först. Det är en order.
 
/Johan

Nerdrage.

Under steamrean runt jul införskaffade jag mig ett spel som heter Anno 2070. Det är ett strategispel som har fått ganska bra recensioner så jag tänkte: "Meh, varför inte? Det kan ju vara kul." Och häromdagen installerade jag spelet för första gången. Ibland så gillar jag att låta saker gro. Lite som fint vin.
 
Jag tror jag sammanlagt har spelat typ 20 minuter av spelet innan jag stängde av och avinstallerade det. Men spelet var helt okej. Ironiskt eller hur? Ubisoft har visat hur man inte skall göra som spelutvecklare om man vill bli poppis hos sina kunder. Nedan följer en list på saker du måste göra för att kunna spela Anno 2070.
 
Köp spelet (Dyrt men nödvändigt om du vill följa den här guiden).
Installera spelet.
Registrera dig på Ubisofts speltjänst Uplay.
Installera Ubisofts speltjänst (inte Uplay).
Gå in på Uplay och registrera Anno 2070 med koden du fick med när du köpte spelet.
Registrera dig på Ubisofts hemsida.
Logga in på Ubisofts hemsida och ladda sedan ned en fil som stämmer överens med din nya ubisoft och Uplay-profil.
Registrera denna fil i Ubisofts speltjänst (inte Uplay).
Starta Anno 2070 och korsa fingrarna så att inte spelet krashar när det skall kolla om du verkligen registrerats i Uplay och den där andra speltjänsten.
När spelet väl är igång skall du registrera dig igen med den där koden du fick med när du köpte spelet. Nej, du kan inte ctrl+c ctrl+v...
Nu kan du äntligen spela Anno 2070. Här krashade spelet för mig så jag var tvungen att starta om...
 
Nu har jag nog "spelat" mer än 20 minuter av Anno 2070, men 20 minuter är nog effektivt spelande. Jag orkade helt enkelt inte spela efter att ha gjort allt detta  bara för att få utnyttja den produkt jag har betalat för. Nedan följer en guide om du inte har köpt spelet.
 
Skaffa spelet (Billigt men olagligt).
Installera.
Spela.
 
Ibland blir jag bara trött. Nu har jag gett mig tusan på att klara av Legend of Grimrock och Skyrim. Nu jäklar!!!
 
/Johan

Sleeping dogs.

Open world-spel är inte min grej. Jag har alltid haft svårt för spel som ger mig frihet till att bara skutta runt i ren allmänhet och hitta på otyg, därav mitt totala ointresse för GTA-spelen. Självklart finns det undantag. Jag gillar ju Assassins Creed (upp till en viss gräns) och nu har ett till spel lagts till på undantagslistan, nämligen Sleeping Dogs. Det är ett spel som gled in under radarn för många, inklusive mig, dett är egentligen inte så konstigt då spelets produktion kantades av massor med problem, förseningar och annat. Plus att det inte är ett väletablerat varumärke.
 
Sleeping Dogs utspelar sig i Hong Kong, nutid. Spelaren tar sig ann rollen som polisen Wei Chen, som har till uppgift att infiltrera den kinesiska maffian, triaden. Som med alla sådana här draman så blir han lite för djupt involverad och gränsen mellan att vara polis och brottsling suddas ut allt mer.
 
 
Handlingen i Sleeping Dogs är bra och man blir involverad snabbt. De många uppdragen är varierande och roliga att ta sig igenom. Det enda jag kan tycka om handlingen som är negativt är att den ibland kändes uppstyckad och det gjorde att många namn inte riktigt fastnade. Karaktärerna är intressanta och varierande, ingen är perfekt, inte ens Wei Chen. Jag hade önskat att handlingen skulle ha fler uppdrag som gjorde kontakten mellan Wei Chen och hans vänner mer djup, samt att relationsdramat mellan han och hans flickvän(er) kunde blivit mer utförligt.
 
Vad jag däremot gillar mest med Sleeping Dogs är miljöerna och atmosfären som spelet har. Den är tät som attan och allt från musiken, staden, ljuden, allt folk och mer gör att Sleeping Dogs ger ett mycket bra intryck som håller spelet igenom. Det är ett nöje att åka omkring i en bil, lyssna på radio och utföra sidouppdrag, just bara för att få lyssna på lite mer radio.
 
Spelmekaniken är bra. Striderna är helt okej och mer varierande än Assassins Creeds system som går ut på att trycka på en knapp tills alla är döda. Att köra fordon går utan problem även fast det hade varit fint att kunna styra kameran lite. För den som orkar så finns det hur mycket sidouppdrag, minispel, samlingssaker och annat att skaffa, vilket ger spelet mer livslängd. Det finns också många olika fordon, olika maträtter och drycker som ger bonusar, olika klädesplagg som ger bonusar. Man kan köpa möbler till sin lägenhet och så vidare. Det finns helt enkelt en hel del att göra. Man kan till och med sjunga kareoke.
 
Sleeping Dogs är ett himla bra spel, långt ifrån perfekt, men helt klart värt din tid.
 
/Johan

Brist på innehåll.

The Inexplicables
 
Cherie Priest fortsätter att skriva om ett Seattle under 1800-talet där en gul gas har läckt ut från marken. Gasen är farlig och förvandlar människor till zombies. Gasen kan också göras om till en drog som har fått ett stort genomslag över hela Nord Amerika. Det är under de här roliga omständigheterna som den unge Rector är tvungen att flytta ut från barnhemmet och söka lyckan. Självklart tar han sig innanför murarna till Seattle. Väl där får han ett oväntat uppdrag.
 
Jag är kluven inför den här boken. Å ena sidan så är premissen bra, trots att det finns zombies, miljöerna är udda och steampunkvärlden som Cherie Priest har byggt upp är intressant. Däremot tycker jag att den här boken helt enkelt inte var så kul. Jag kom liksom aldrig in i den och de sista 150 sidorna var jag tvungen att pressa mig igenom. Jag fick lite aningar om att den här boken var ett mellanspel, då den bygger upp skeenden som antagligen kommer hända i senare böcker.
 
Den första boken, Boneshaker, är fortfarande den bästa.
 
Skyfall.
 
James Bond har lite ont i kroppen och känner sig gammal. Även fast han är sjukt vältränad har han svårt med pullups. Men vad spelar det för roll när han fortfarande får belägra kvinnor till höger och vänster? Skyfall är helt okej. Det är en lite annorlunda James Bond-film. Bra action.
 
Here comes the boom.
 
En skola har ont om pengar och måste lägga ned sitt musikprogram. Det gillar inte en lärare så han bestämmer sig för att tävla i mma för att samla ihop pengar. Here comes the boom är en reklamfilm för UFC. Den är ganska kass men innehåller några småroliga scener. Chael Sonnen och Bas Rutten är ganska kul.
 
Grave encounters 1&2
 
Första filmen är bättre än andra, men det säger inte så mycket om dessa två dåliga skräckfilmer. 
 
Silent Hill revelations.
 
Suck. Går det inte att göra en bra film baserat på ett tevespel? Den här filmen fick mig att ge upp hoppet om mycket här på jorden, bland annat min egen smak i film. Inte ens Jean Bean kan rädda den här filmen från total katastrof. Dåligt manus. Dåligt skådespeleri och dåliga effekter.
 
/Johan