Socialist, javisst! Eller?

Market Forces.
 
Efter starka påtryckningar och hot från The Dan, lånade jag Richard Morgans bok Market Forces. Richard Morgan är en himla bra författare, han vet hur man skriver intensiva scener och passager som är lättförståliga (är dett ett ord?). Hans böcker skulle troligtvis bli ganska bra filmer.
 
Market Forces handlar om en man vid namn Chris Faulkner. Han har fått ett jobb på ett företag som hanterar konflikter runt om i världen. Man skulle kunna säga att de outsourcar krig. Och ersätter storskaliga konflikter med mindre, mer kontrolerbara bildueller. Japp. Istllet för att kriga så utmanar olika företag varandra på bildueller, där de skall meja ned varandra. Det är iallafall tanken. Självklart så pågår det en heldel skumraskaffärer vid sidan av. För vilket företag är fritt från korruption? 
 
Vi får följa Chris om hur han blir mer och mer inblandad i sitt nya jobb. Om hur han förlorar sin norska mekanikerfru och hur råare och allmänt elakare han måste bli för att klättra till toppen.
 
Det är ingen hemlighet att Richard Morgan tycker den "nordiska modellen" är mycket bättre än den som finns i USA och Storbrittannien. I boken har Chris en norsk fru, han kör en en svensk bil (SAAB) och är emot mycket av det våld som privatiserade företag håller på med. För att kunna nå toppen måste man klättra över lik, byta ut sin fru och bli bitter. Vill man rädda världen och behålla sin fru och SAAB åker man till Norge. Nja Nu är det inte så enkelt, Richard Morgan slår lite åt alla håll. I en intressant del pratar en av Chris's kollegor om inkomstklyftor: Om det inte fanns några inkomstsklyftor vem skulle då vilja arbeta och göra basala saker som någon annan behöver?
 
Det är kul att läsa en bra bok som också försöker vara lite samhällskritisk. Handlingen går snabbt frammåt och det är inte många passager som är trista. Chris är porträtterad på ett bra sätt och man förstår varför han handlar som han gör. 
 
Market Forces rekommenderas!
 
Iron Man 3
 
Jag har även varit på bio! Det ni! Jag var med The Other Dan och såg Iron Man 3. Nu är inte jag någon serietidningsläsare, men det känns som att den här filmen inte var så välgjord...Okej. Filmen var underhållande, rolig, och lätt att kolla på. Det hände saker hela tiden och effekterna var coola.
 
Däremot är den sjukt dum. Jag orkar inte skriva ned handlingen, för den är knasig. Plus att The Mandarin har man förstört.
 
Filmen kan, och bör, sammanfattas med ett ord: Facepalm.
 
/Johan

Kommentarer
Postat av: The Dan

Vet inte om vi har någon kvar att rekommendera Market Forces till. Alla borde ha läst den nu.

Facepalm va? Det är inte vad jag hört om Iron Man 3. Du får min åsikt om kanske ett halvår.

2013-06-03 @ 20:17:39
Postat av: Johan

Har Camilla läst den?

Äh. Det är bara för att alla är så jäkla kåta på Robert Downey JR.

2013-06-04 @ 12:04:40
Postat av: The Dan

Camilla har inte läst den men jag har gett upp på,att henne att läsa böcker oavsett hur bra jag tycker att de är.

2013-06-04 @ 12:36:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback